Patuljasto božićno drvce za svaki prostor

Supružnici Anja i Matija Đurinek na kućni prag dostavljaju posebnu vrstu smreke koja visinu od dva metra doseže tek za 20 godina.

Ako ste od onih koji u vrijeme blagdana u svom domu vole miris i izgled prirodnog bora, ali vam padne mrak na oči kada se sjetite da tešku jelu visoku dva metra morate dotegliti, primjerice, na četvrti kat bez lifta, mini bor je savršeno rješenje za vas. Zbog svoje visine od jedva 30 centimetara idealan je za male prostore, urede ili kao poslovni poklon. Dolazi u limenoj teglici na koju se, prema želji, može aplicirati poruka ili logo, a nakon presađivanja biljke ambalaža se može reciklirati. Na ideju o mini boru došli su supružnici Anja i Matija Đurinek.

– Anja je u marketingu i igra se dizajnom pa je odgovorna za ambalažu i pakiranje, a ja sam se kao magistar agronomije posvetio pronalaženju borova i brizi za njih. Mini borovi se uzgajaju poput svakog drugog bora. Budući da se radi o kanadskoj patuljastoj smreki (Picea glauca Conica), bilo ju je vrlo teško pronaći u Hrvatskoj, pogotovo u količini koja je nama bila potrebna, tako da su nam naši borići doputovali iz Nizozemske – pojasnio je Matija.

Riječ je o spororastućoj patuljastoj smreki koja godišnje naraste do deset centimetara. Tek nakon 20-ak godina postiže visinu od dva do tri metra te širinu od jednog do dva metra. Dovoljno ju je zaliti svaka dva do tri dana, a dok je u teglici, važno je paziti da ne stoji preblizu izvora topline jer je idealna temperatura za ovu biljku između 15 i 18 °C.

http://www.jutarnji.hr/domidizajn/inspiracije/mini-bor-hrvatska-ideja-nizozemske-proizvodnje/3446876/#&gid=3446876&pid=3427997